Wednesday, 25 November 2009

Keramat Cinta Lombok - Cinta Sejati atau Cinta Pura-pura....


Kes di mana anak gadis Malaysia yang melarikan diri ke Lombok semakin hari semakin mendapat perhatian. Menurut artikel ini, ianya melibatkan lebih kurang 600 orang yang terperangkap dalam keramat cinta pemuda Lombok. 

Anehnya ramai anak gadis tersebut melarikan diri dengan kerelaan hati dan sanggup hidup menderita di Lombok dan meninggalkan kehidupan yang jauh lebih sempurna di negara ini.Persoalannya kenapa ini berlaku? Adakah pemuda-pemuda daripada Indonesia itu mempunyai tarikan luar biasa atau aura yang tersendiri yang menyebabkan anak-anak gadis Malaysia hanyut dan lemah ditangan mereka. Mungkinkah mereka ini  mempunyai ilmu pemikat yang begitu hebat hingga anak-anak gadis itu sanggup melepaskan dan menyerahkan semuanya demi cinta.

Hakikatnya, ramai daripada anak gadis yang dipikat merupakan mereka yang masih di bawah umur atau masih di alam remaja. Ada daripada cerdik pandai yang berpendapat, golongan ini sebenarnya amat vulnerable kepada 'cinta monyet' atau 'cinta palsu' yang dibawa oleh pemuda Lombok kerana mereka sendiri ketandusan kasih sayang.

Hubungan yang bermasalah di rumah atau di sekolah, menyebabkan remaja terutama gadis-gadis ini tercari-cari alternatif bagi mengisi kekosongan dan kegelisahan jiwa. Mereka  mudah diperdaya dengan janji manis dan janji palsu daripada pemuda-pemuda  yang sebenarnya lebih berminat untuk mengambil kesempatan di atas sifat naif gadis-gadis ini.

Inilah sebenarnya punca mengapa mereka layu di tangan pemuda-pemuda Lombok ini. Malah sebenarnya mereka akan mudah terpedaya dengan sesiapa sahaja yang mampu memberi secebis kasih sayang walaupun ianya palsu semata-mata. Tidak kiralah lelaki Indonesia, Bangladesh, Pakistan atau sesiapa sahaja....

Oleh yang demikian, kita tidak boleh mengambil sikap menuding jari serta menyalahkan orang lain di atas apa yang telah terjadi. Semua ini salah kita dan kita perlu mengambil iktibar di atas apa yang telah berlaku agar perkara yang sama tidak berulang. Menyalahkan ilmu hitam, sihir dan sebagainya tidak akan membawa kita ke mana-mana. Ia hanya bertujuan menyedapkan hati kita sahaja....

Jika kita dan pihak yang berwajib dapat mengakui hakikat ini, maka kita semua bolehlah berbuat sesuatu untuk mengatasinya. Mengakui kesalahan dan kelemahan diri merupakan titik permulaan yang paling penting kerana dengan yang demikian, kita akan berusaha mencari jalan penyelesaian. Kita harus bertindak segera supaya fenomena ini tidak lagi menjadi penghias muka depan akhbar di Malaysia di kemudian hari....


Sumber asal ...

Keramat Cinta Lombok (http://www.hmetro.com.my/Wednesday/BeritaUtama/20091125073539/Article)


Oleh Amir Abd Hamid

amir@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Sikap romantis selain keinginan memenuhi adat keperkasaan lelaki andainya berjaya membawa pulang anak dara dari negara asing ke kampung halaman selepas keluar merantau, menyebabkan kira-kira 600 gadis dari negara ini terperangkap dalam ‘keramat cinta’ pemuda Lombok.

Mereka kini menjadi sebahagian penghuni Pulau Lombok, di timur Indonesia, namun hampir semua gadis yang berusia 13 hingga 30-an itu mengikut kekasih pemuda Lombok yang dikenali ketika lelaki terbabit bekerja di negara ini, atas kerelaan hati masing-masing.

Dipercayai keadaan itu berlaku berikutan lebih setengah juta lelaki daripada 2.5 juta penduduk Pulau Lombok yang majoritinya daripada suku kaum Sasak, berhijrah ke luar negara terutama Malaysia untuk mencari rezeki.

Situasi itu turut menyebabkan sesetengah kampung di pulau itu ketandusan lelaki sehingga terpaksa melantik ketua kampung di kalangan kaum wanita.

Sebuah organisasi sukarela yang bertanggungjawab terhadap tenaga kerja Indonesia iaitu Perhimpunan Indonesia Untuk Buruh Migran Berdaulat (Migrant Care), turut membuat kajian impak disebabkan migrasi itu.

Migrant Care mempunyai lebih 200 cawangan di seluruh Indonesia termasuk di pulau berkenaan.

Wakil organisasi itu di Malaysia, Alex Ong (gambar), berkata pihaknya menerima banyak pertanyaan daripada keluarga di negara ini yang meminta pertolongan mengesan anak gadis atau ahli keluarga mereka yang dipercayai dibawa lari ke Lombok kerana mengikut buah hati masing-masing.

Katanya, pihaknya sedia membantu setakat yang termampu sekiranya ada ibu bapa atau penjaga gadis yang meminta bantuan.

“Bagi menangani masalah ini, saya fikir satu kajian mendalam perlu dilakukan cerdik pandai dari kedua-dua negara serumpun ini kerana ia membabitkan pernikahan antara dua budaya.

“Migrasi lelaki dari negara jiran terutama pemuda Lombok kini diibarat satu evolusi atau ‘cross cultural evolution’ yang menyebabkan percampuran budaya apabila penghijrah itu bercampur gaul dengan penduduk negara ini.

“Memang benar mereka (pemuda Lombok) berhijrah ke negara ini untuk bekerja, tetapi tidak boleh dinafikan secara biologi mereka juga mempunyai naluri ingin mendampingi wanita.

“Mungkin pilihan termudah yang ada bagi mereka ialah gadis naif di bawah umur. Pada masa sama gadis yang dipilih itu sangat bahagia apabila dilayan dengan pujuk rayu,” katanya apabila diminta mengulas kes membabitkan gadis negara ini yang lari meninggalkan keluarga demi mengikut kekasih mereka ke pulau itu.

Bagaimanapun, kes berkenaan sebenarnya meruntun hati lebih-lebih di kalangan ibu bapa gadis apabila mengetahui anak tersayang lari begitu jauh ke seberang.

Tahun lalu, antara gadis yang terperangkap dalam keramat cinta pemuda Lombok dan kini bergelar isteri ialah Che Siti Nor Azreen Che Ishak, 14; Nur Liyana Abd Rahim, 19; Noor Fadilah Ahmad, 19; Sanisah Abu Bakar, 34; Nurul Wahida Hamzah, 21, dan Aishah Mokhtar, 28.

Terbaru, seorang pelajar yang juga artis remaja, Salsabila Yunan, 15, atau Bella turut cair dengan pujukan pemuda Lombok dan kini dilaporkan mengandung selepas berkahwin dengan lelaki yang membawanya ke pulau itu, Ogos lalu.

Felo Penyelidikan Utama, Institut Tamadun Alam Melayu (Atma), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Noriah Mohamed, yang sempat mengadakan kajian di Lombok dipetik berkata, adat istiadat perkahwinan dalam budaya masyarakat Lombok agak pelik kerana bakal pengantin perlu dibawa lari.

“Melarikan gadis yang disukai adalah perkara biasa bagi masyarakat di pulau itu dan ia menjadi tradisi berkurun-kurun lamanya. Tindakan pemuda Lombok melarikan gadis yang mereka cintai adalah bagi menunjukkan sikap kelelakian dan keperkasaan mereka.

“Bagaimanapun, gadis yang mereka larikan tidak akan `dirosakkan’. Minimum masa bakal pengantin perempuan dilarikan ialah tiga hari. Selepas itu, pemuda berkenaan perlu menghantar rombongan meminang pengantin perempuan,” katanya dalam satu laporan.

Bagaimanapun, Pemangku Duta Besar Malaysia di Jakarta, Amran Mohamed Zin, berkata jumlah wanita Malaysia yang dikesan di Lombok tidaklah seramai statistik didakwa Migrant Care itu.

Enggan mendedahkan angka sebenar, beliau berkata, pihak kedutaan memang ada menerima beberapa laporan kes wanita Malaysia berkahwin dan menetap di Lombok.

No comments:

Post a comment