Monday, 11 August 2008

histeria

sejak kebelakangan ini, kita banyak mendengar cerita mengenai kejadian histeria di negara kita terutamanya dalam kalangan pelajar sekolah. ramai yang beranggapan histeria adalah disebabkan oleh rasukan syaitan , iblis dan sebagainya. maka dikumpulkanlah segala bomoh, pawang dan lain-lain untuk 'mengubat' rasukan tersebut. malangnya setakat ini keberkesanan rawatan tersebut masih boleh dipertikai.
saya tidak menolak sama sekali perubatan tradisional atau yang berbentuk keagamaan dalam menangani masalah ini. jauh sama sekali. tetapi mengapa tiada yang ingin mencuba cara psikologi dan psikiatri ?
dalam perubatan jiwa, masalah histeria ini telah lama diketahui. 'mass hysteria' telah banyak berlaku di serata dunia dan bukan sahaja di malaysia. pendekatan psikologi dan psikiatri boleh membantu merawat penyakit tersebut.
kita tidak perlu menuduh hantu, syaitan dan sebagainya. ia hanya akan menyebabkan panik dan dalam histeria, inilah cara yang paling mudah untuk memburukkan keadaan. bukan juga memujuk murid supaya pindah dari sekolah yang dianggap keras atau memindahkan jin/syaitan dan sebagainya melalui bas / van.
sebaliknya kita tahu, cara yang paling mudah untuk merawat 'mass hysteria' ialah mengenalpasti mereka yang mula sekali mengalami histeria tersebut dan rawat mereka dengan segera - berasingan daripada rakan mereka yang lain. rawatan yang boleh diberikan termasuk dalam bentuk psikoterapi dan ubat-ubatan dan ini telah terbukti berkesan.
pada masa yang sama, pelajar yang lain akan secara beransur-ansur akan pulih kepada sediakala dengan mudah.
tidak ada salah , malah cukup baik jika kita turut menggunakan Quran & Hadith serta bacaaan doa. cuma jangan dimasukkan atau dicampuradukkan dengan unsur khayalan , hantu dan sebagainya yang hanya akan membantutkan proses rawatan dan pemulihan.

dr wan

No comments:

Post a comment