Tuesday, 13 January 2009

Ingin Tahu...

Soalan
Assalamualaikum Dr. Wan.......
Saya ingin tahu dan bertanya jika seseorang mengalami tekanan perasaan boleh mengakibatkan badan menjadi lembik seperti lumpuh tetapi deria masih merasa sakit dan segala-galanya
AMT

Jawapan.
Waalaikumsalam. Terima kasih di atas soalan ini.
Secara umum fizikal dan mental kita sangat berkait rapat antara dan saling mempengaruhi antara satu dengan yang lain. Tekanan mental atau gangguan jiwa boleh mengakibatkan simptom fizikal – sesuatu yang lebih dikenali sebagai psikosomatik.
Ini boleh dimanifestasikan dalam pelbagai gejala / simptom contohnya sakit kepala (contohnya- tension headache / migraine), sakit perut (contohnya - gastritis) , angin atau kembung perut (contohnya -irritable bowel syndrome) dan sebagainya.
Ada juga yang boleh menyebabkan seseorang itu lumpuh, lembik, pekak, buta dan sebagainya walaupun ujian tidak menunjukkan sebarang kecacatan atau kecederaan kepada anggota atau deria terbabit. Namun kebanyakannya tidak menunjukkan ciri-ciri yang lazim dialami seperti orang yang lumpuh, lembik , pekak, buta dan lain-lain akibat daripada penyakit fizikal biasa. Coraknya mungkin berbeza , luar biasa dan kadang-kadang tidak seiring atau berpadanan dengan apa yang dijangkakan . Maka terjadilah apa yang sering dipanggil sakit ganjil dalam masyarakat kita hingga menyebabkan bomoh menjadi pusat mendapatkan rawatan dan pertolongan.
Secara umumnya penyakit begini boleh dirawat dengan mudah sekiranya dibawa berjumpa pakar atau doktor yang berkelayakan. Bentuk rawatan ialah ubat-ubatan dan psikoterapi/kaunseling.

No comments:

Post a comment